Formering

Deling af hosta

Deling af hosta kan deles op i 2 afsnit. Deling af en stor klump i 2-4 blokke for at få flere hosta af samme sort i haven.
Deling af blok eller stykke af en klump i flere, med 1-2 skud i hver plante.

Fremgangsmåde

Hosta kan deles enten tidligt forår, når de nye skud viser sig i jordoverfladen eller sidst på sommeren.
Især de variegerede eller streakede typer skal helst deles mens planten er i vækst. Ellers risikerer man at hostaen “genopstår” i sin oprindelige grønne form.


Det er meget vigtigt at desinficere sine redskaber mellem deling af hver plante, så der ikke bliver overført eventuelle sygdomme. Jeg bruger sprit. Alle godkendte desinfektions-midler kan bruges.

Vil du blot tage et stykke af hostaen, skæres en trekant ud af rodklumpen med en stor skarp (gerne tandet) kniv eller en sav.

Så løsnes trekanten og den lirkes op. Når stykket er fjernet, dækkes hullet omhyggeligt igen. Tilfør jord, så jordoverfladen er i niveau med det øvrige areal.

Vil man dele en stor klump, graves der rundt om hele planten i god afstand, så rødderne skades så lidt som muligt. Brug en god gravegreb. Klumpen løsnes og løftes op af jorden.

Når klumpen står oven på jorden, stikkes to grebe med “ryggen” mod hinanden, så tæt at tænderne rører hinanden. Så vrikker man forsigtigt så de sammenfiltrede rødder lirkes fra hinanden.

Hvis det er en stor klump, kan man gentage dette, indtil klumperne er håndterbare.

Klumperne spules nu fri for jord. Brug IKKE en spand med vand, men haveslangen (for at undgå virusspredning). Nu er det lettere at se, hvor man kan skære med kniven for at dele klumpen i små stykker.

Hosta breder sig på to måder: Enten med vækstknopper, hvorfra de nye skud kommer, eller med nye skud fra vandrette rødder (rhizomer). Det er selvfølgelig lettest at dele de hosta, der breder sig fra vandrette rødder.

Vrid eller skær små stykker af klumpen med enten et enkelt skud eller flere. Jo flere skud, jo hurtigere vil planten blive til noget.

Ved deling af vækstknopper i en fast klump, bruges en kniv. Skær ved et eller flere skud øverst i klumpen og bræk det nye stykke af.

Derved undgår du at skade rødderne på skudet.

Sådan bliver man ved, indtil klumpen er delt i så mange stykker man ønsker.

De små nye planter er nu parat til at blive pottet op. Brug potter af passende størrelse. Ikke for små – men heller ikke for store.

Brug en god sandblandet pottejord, der ikke er for våd. Det er vigtigt at sårfladerne får lov til at tørre inden vanding, så  vand ikke de første 2-3 dage.

Hvis rødderne er lange, rulles de forsigtige sammen i potten. Sørg for at pottejorden kommer godt ned omkring rødderne, så der ikke er lufthuller.

Lad skudet/skudene på den nye plante stikke op over jordoverfladen.

For at mindske fordampning, kan man med fordel lægge fint barkflis ovenpå jorden i potten. Potterne med de nye små hosta stilles et skyggefuldt sted.

Her kan du se en lille video om deling af hosta.