Kun en tåbe frygter ikke HVX!
Af Jan Hurup og Ib Nielsen
Virus X er en ødelæggende virus der for nogle få år siden fandtes på nogle få sorter, men nu findes på en relativ stor procentdel af sorterne. I starten kunne de inficerede hosta spores tilbage til Holland.
Hosta Virus X spreder sig meget hurtigt og der er fundet virus i et stort antal sorter.
Der er dog ingen grund til at gå i panik, blot skal man tage sine forholdsregler. Her er nogle tips til, hvordan du undgår – eller kan forsøge at undgå – at få dine hosta smittet.
Indkøb
Køb ALDRIG en sjovt udseende hosta, medmindre du er sikker på, at den SKAL se sådan ud. Hvis en hosta har pletter, underlige striber eller på anden måde ser mærkelig ud skal den isoleres. Pletterne kan være gule eller blålige og senere blive brune og efterhånden bliver bladet ujævnt.
Man kan generelt sige: Køb kun kontrollerede planter i anerkendte plantecentre/-skoler. Køber man privat, skal man se efter om de hosta, som står i haven er ok.
Spredning
Hosta Virus X (HVX) spredes med plantesaft fra plante til plante. HVX er ikke luftbåren. Den skal overføres via kontaktsmitte. Det kan være fra én brækket rod til en anden brækket rod. Fra ét såret blad til et andet såret blad.. Det kan spredes med værktøj, med fingre, osv.
Hvis du har en hosta med virus kan den ikke kureres. Det kan godt være at sæsonens andet sæt blade ser normale ud, men symptomerne kommer igen til næste forår. Det kan tage flere år, fra en plante bliver smittet, til symptomerne viser sig. F.eks. på ‘Patriot’, ‘Sum and Substance’, ‘Minuteman’, ‘Regal Splendor’ oa. vil symptomerne først vise sig flere år efter de er smittet.
På f.eks. ‘Stiletto’, ‘Parky’s Prize’, ‘Gold Standard’ er symptomerne tydelige det første år. Så det er en svær størrelse at ”arbejde” med.
Virus kan være levedygtigt på ikke rengjorte redskaber i ca. 3-4 uger.
Efter opgravning af en syg plante kan der plantes igen samme sted efter ca. 4-5 uger, så er de gamle rødder rådne.
OBS!
En artikel på American Hosta Society siger noget andet mht. varigheden af smittefaren i jord, hvori der har vokset en HVX-smittet hosta. Deri skrives der, at der kan gå op til 2 år eller mere inden faren for smitte er forsvundet. Se mere her
Forebyggelse
Desinfektion af alle ting der kommer i berøring med hosta. Til desinfektionen kan bruges sprit, 10% klorin opløsning, flambering samt andre godkendte desinfektionsmidler, der kan forebygge virusangreb.
Når man deler sine planter så skal der desinficeres mellem hver plantedeling.
• Spade og andre graveredskaber.
• Sakse og knive.
• Fingre og især under neglene.
• Trillebør, spande, potter osv. man bruger til at transportere delte planter i.
• Dyp aldrig planteklumper i den samme spand vand. Vand med kande.
• Del aldrig en ny plante det første år.
• Smid aldrig en syg plante på komposten, men i skraldespanden.
• Ved mekanisk rensning, (hakkejern, skuffejern osv.) kom ikke for tæt på planterne.
Tæt på planterne bruges fingrene.
• Ved afklipning af visne blomsterstande, desinficeres saksen let med sprit mellem hver plante.
Ovenstående kunne godt afskrække enhver fra at dyrke hosta, men med lidt omtanke er det såmænd ikke så svært. De der ikke har tænkt at dele sine hosta har ikke de store problemer. Gamle planter, over 5-6 år, er der ingen problemer med, de har overstået ”inkubationstiden”.
Hvis man overholder disse få ovenstående regler bliver de ikke smittet af nyindkøbte planter.
Har man mistanke om at en hosta kan være smittet med HVX, skal planten graves op, pottes og isoleres eller smides ud sammen med dagrenovationen og IKKE på komposten.
Skal der bruges hostablade i en buket så tag kun fra en plante.
Tænk jer om: Når supermarkeder, byggemarkeder etc. sælger hosta til ingen penge, er der måske en grund til den lave pris.
Vær med til at stoppe denne Hosta Virus X.